Honkajoen kunnankirjasto
   koti      palvelut      erikoiskokoelmat
 
 


Erikoiskokoelmat

Kotiseutukokoelma
 
Varmasti kaikissa kirjastoissa kotiseutukokoelmalla on erityisen tärkeä asema osana kirjaston kokoelmia. Kotiseutukokoelmaan kerätään ja siinä säilytetään nimenomaan paikallista aineistoa, mihin kaikilla halukkailla on mahdollisuus tutustua.

Honkajoen kirjaston kotiseutukokoelmassa säilytetään Honkajokeen liittyvää kirjallisuutta, lehtiä ja muuta aineistoa. Nyrkkisääntönä on, että aineisto tai osa siitä käsittelee Honkajokea tai se on, erityisesti kaunokirjallisuuden kyseessä ollessa, honkajokisen kirjoittamaa.

Kotiseutukokoelmaan kuuluu kirjojen ja lehtien lisäksi karttoja, käsikirjoituksia, äänitteitä, monisteita, mikrofilmejä, mikrokortteja, CD-romeja, valokuvia, esitteitä, pelejä ja lehtileikkeitä (kansio tekeillä). Sanomalehtiä kotiseutukokoelmassa ei säilytetä. Kokoelman luetteloinnin taso vaihtelee, mutta sitä tarkennellaan ehdittäessä ja esim. joululehdissä julkaistuja artikkeleita on jo nyt mahdollista hakea rekisteristä erilaisia asiasanoja käyttäen (esim. yritysten ja henkilöiden nimet, aiheet).

Kotiseutukokoelman aineistoa ei yleensä anneta kotilainaan. Kotilainoja aineistosta annetaan vain poikkeustapauksessa ja silloinkin normaalia lyhyemmällä laina-ajalla, sillä joskus kyseessä on koko Satakirjastojen ainoa kappale, jonka katoamista ei haluta riskeerata. Osasta aineistoa on olemassa myös toinen, lainattava kappale. Niitä saattaa löytyä myös muilta Satakirjastoilta, kuten maakuntakirjastostamme Porissa.

Kotiseutukokoelmasta lähetetään kaukolainoja muihin kirjastoihin lukusalilainoiksi, mikäli aineisto ei muuten ole helposti saatavilla.

Kirjasto ottaa mielellään vastaan kokoelmistaan mahdollisesti puuttuvia paikallisia julkaisuja. Jos kirjoitat kirjan tai julkaiset vaikkapa muistelmasi omakustanteena, kerro siitä meille joko käymällä kirjastossa tai vaikkapa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kirjasto(a)honkajoki.fi. Otamme mielellämme vastaan myös muuta kokoelmaa koskevaa palautetta ja ehdotuksia.

Honkajoen Kotiseutuyhdistys ry:n kotisivulle
 
 
Vironkielinen kirjallisuus
 
Vironkielisen kirjallisuuden kokoelma ei meillä ole varsinainen erikoiskokoelma, mutta tiesitkö, että Honkajoen kirjaston vironkielinen kokoelma on Satakirjastojen kolmanneksi suurin, vaikka kirjastona olemme pienimmästä päästä? Tämä johtuu paitsi kunnan asukaspohjasta niin myös aineistoon kohdistuvasta kasvavasta kysynnästä.
 
 
Siirtokokoelmat
 
Tarvittaessa hankimme maakuntakirjastosta täydennystä paikkaamaan omien pienten kokoelmiemme tarjontaa erityisesti vieraskielisen kirjallisuuden osalta. Tarjolla on lähes koko ajan viron- ja ruotsinkielisen kirjallisuuden tasaisin väliajoin vaihtuva siirtokokoelma sekä tarvittaessa myös muita kieliä, jos sellaisia halutaan. Mikäli Satakirjastojen kielivalikoima ei ole riittävä, käytettävissä ovat myös Ulkomaalaiskirjaston palvelut.
 
Toisinaan meillä on myös pieni DVD-elokuvien siirtokokoelma jostakin toisesta Satakirjastosta.
 
 
Selkokirjat ja isotekstinen kirjallisuus
 
Kirjaston kokoelmiin kuuluu myös mm. äänikirjoja, isotekstisiä kirjoja ja helpotettua kieltä sisältäviä selkokirjoja.
 
Näkövammaisia, ikääntyneitä, luki- ja oppimisvaikeuksisia, kehitysvammaisia ja lihatautia sairastavia eli syystä tai toisesta tavallisten kirjojen lukemisen hankalaksi kokevia palvelee myös valtion erikoiskirjasto Celia, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta asiakkaidensa tarpeiden mukaisessa muodossa - esim. äänikirjoina, pistekirjoina tai elektronisina kirjoina. Celian palvelut ovat asiakkaille maksuttomia. Lue lisää www.celia.fi. 
Haku Satakirjastoista, lainojen uusinnat, varaukset
 
 

 
Kysy kirjastonhoitajalta

 

 
 

 
Kirjasto Facebookissa
 
 

 
Honkajoen kunta
 
 
 
Sivistyspalveluiden yhteinen portaali